ŠKOLJKE​-​POKLON VOLJENOM VOĐI (reissue 2014)

by MetalkonobA Opatija

/
  • Streaming + Download

     

1.
01:56
2.
03:12
3.
4.
02:44
5.
01:28
6.
01:53
7.
01:59
8.
02:29
9.
02:45
10.
03:22
11.
02:00
12.
02:42
13.
14.
02:37
15.
02:00
16.
02:31
17.
02:35

about

Iznimna mi je čast ponovo objavit ovaj kultni cd uradak renomirane grupe Školjke.Radi se o prvom albumu snimljenom 2001 godine u studiju za sirotinju PHC i izdanom za diskografsku kuću SLUŠAJ NAJGLASNIJE .Ovaj CD ne samo da trebate imat na polici i u autu nego kad vas mamurne probude u 2 ujutro trebate ga znat napamet. Zahvaljujem se SS.DR.Stefan Hauseru kao i ostatku benda na ukazanoj prilici da kako bi to oni sami rekli šiknem ponovo ovu boleštinu van. Svi tekstovi i muzika Školjke osim U PRAVU muzika OVERKILL. UŽIVAJTE …..CHEERS FROM METALKONOBA OPATIJA

ŠKOLJKE

Kastavsko - opatijsko - riječka družba. Školjke su nastale 1994. godine u Opatiji. Iz njihove biografije zanimljivo je citirati da ”Školjke nastupaju isključivo po vlastitom nahođenju, dakle ne odazivamo se na pozive, festivale ili bilo šta, nego organiziramo nastupe kad to nama padne na pamet”. Beskompromisno i provokativno u svakom pogledu.

Diskografija:

Poklon voljenom vođi (2001)

U korak s vremenom (2003)

Svakome njegovo (2005)

Cento in Bocca (Live) (2007)

Camicie Nere (2007)

Krajem 1994. g. približavao se Ri Rock, a tri mladiċa, studenti medicine, Marijan Mariċ, Stjepan Kuċel i Goran Štafaliċ uz pomoċ jednog dječaka, učenika srednje elektrotehničke škole, Dalibora Peršiċa, uvježbavali su svoj repertoar u nadi da ċe pobjediti na festivalu i osvojiti simpatije publike. Bend su u skladu s mediteranskom tradicijom svoga mjesta nazvali “Školjke”.

Iako su se stvarno potrudili (legenda kaže da su pjevaču i gitaristi Goranu markerom po vratu gitare označavali akorde odnosno pozicije gdje bi trebao držati prste) izgleda da su loše tempirali formu te su u konkurenciji pedesetak loših i osrednjih bendova osvojili titulu najlošijeg benda festivala. Na osnovu toga, Školjke su ispravno zaključile da su na pravom putu te dobili dodatnu motivaciju za rad.

Kao što sam veċ spomenula Štafaliċ je svirao gitaru i pjevao, Mariċ je osim što je bio skladatelj i tekstopisac zajedno sa Kuċelom bio basista u bendu dok je Dalibor sjedio za bubnjem.

U ovoj postavi Školjke su zasvirale i zapjevale samo jednom nakon čega se Mariċ seli na gitaru, Štafaliċ u Dubrovnik, a na mjesto vokalnog soliste iz bratskog benda “Jadni susjedi” dolazi Goran Grgurev Grga.

Unatoč činjenici da im je sviračka kompetencija u to vrijeme bila ispod prosjeka Grgina diabolična karizma i živopisni izgled cijelog benda na sceni u kombinaciji sa Mariċevim bizarnim tekstovima i melodijama, postali su prepznatljiva i dobitna kombinacija Školjki koja uspješno funkcionira sve do danas.

Iako je Mariċ za platformu svojeg djelovanja uzeo grupu ljudi(dakle bend) ipak si je rezervirao mjesto jedinog autora(i tekstova i muzike) u bendu koji na bizaran način u svojim tekstovima bilježi i dokumentira događaje iz njegove neposredne okoline ili stvara sasvim nove svjetove apokaliptične obiteljske idile u kojem članovi velike incestuozne obitelji između ostalih čudnih stvari koje rade jedino ubijanjem(mahom klanjem ili rezanjem spolnih organa i drugih udova) i silovanjem doživljavaju potpuno emocionalno zadovoljstvo.
Takvi tekstovi otpjevani uvjerljivim Grginim vokalom na žestokoj muzičkoj podlazi(nevezano da li je to punk rock, metal core, hypno surf ili nešto drugo) koju stvaraju dvije gitare(zvučnu sliku drugom gitarom upotpunio je Kristijan Pejiċ Rista), bas i bubanj stvaraju dorađene konceptualne cjeline zabilježene na njihova dva albuma, “U korak s vremenom” i “Poklon voljenom vođi”.
Treċi album radnog naslova “Svakom svoje” upravo se dovršava u studiju “Usurduktor”, a Školjke u novo desetljeċe rada kreċu s velikim kadrovskim promjenama unutar benda, tako da su na novom materijalu osim Mariċa i Grge radili i Damir Tomiċ Jabe- bubanj, Nikica Jurjeviċ Jaro- bas i Ognjen Kekanoviċ Ogi- gitara.

www.facebook.com/pages/%C5%A0koljke-fan-page/241432832533910?sk=info

credits

released September 7, 2014

tags

license

all rights reserved